Juleportrettet: Marius Grønvold | KSI Futsals ildsjel og strateg

Det hele begynte i Trondheim i 2001...
Annonse:

AV MARIUS GRØNVOLD, LAGLEDER FOR NM-MESTEREN KSI FUTSAL

Marius Grønvold

Marius Grønvold

 

Det hele begynte i Trondheim i 2001. Jeg så en plakat om en innendørsturnering i fotball som var stiftet fast på en sliten vegg i nærheten av Lerkendal stadion. «Kameratfotball», stod det. Jeg snakket med noen kompiser om dette, både nordlendinger og trøndere. Noen dager senere meldte vi på et lag – FK Schwikingfjord. Navnet ble til på en fest, mer er det ikke å si om det. Lite visste jeg at dette navnet skulle gjøre seg bemerket innenfor det kommende futsalmiljøet i Trondheim de kommende årene. Vi kjøpte inn hvite T-skjorter og sprittusjer, slik ble våre første trøyer skapt.

 

Saken fortsetter under statistikken.

STATISTIKK FK SCHWIKINGFJORD

FK Shwikingfjord fra IFS Trondheim Indoor 2002

FK Shwikingfjord fra IFS Trondheim Indoor 2002

Statistikk

 

Turneringer Kamper Gull Sølv Semi Kvart S U T Mål
23 151 0 2 4 2 104 8 38 590-318

Se skandinaviatabellen for Trondheim

 

Sesong Maratonpoeng

Se maratontabellen for Trondheim denne sesongen

Turneringer

 

Turnering År By Arena
15. – 17. mars 2002-03-15 Trondheim Fokushallen
16. – 18. mars 2007-03-16 Trondheim Fokushallen
17. – 19. og 24. – 26. november 2006-11-17 Trondheim Nidelvhallen
13. – 15. oktober 2006-10-13 Trondheim Fokushallen
26. – 28. mai 2006-05-26 Trondheim Fokushallen
28. – 30. april 2006-04-28 Trondheim Fokushallen
18. – 20. mars 2005-03-18 Trondheim Fokushallen
4. – 6. februar 2005-02-04 Trondheim Fokushallen
7. – 9. januar 2005-01-07 Trondheim Fokushallen
19. – 21. og 26. – 28. november 2004-11-19 Trondheim Nidelvhallen
8. – 10. oktober 2004-10-08 Trondheim Fokushallen
10. – 12. september 2004-09-10 Trondheim Fokushallen

 

Action fra Fokushallen i Trondheim. Like etter at filtballen ble erstattet med lærball (fremdeles ikke futsalball).

Action fra Fokushallen i Trondheim, like etter at filtballen ble erstattet med lærball (fremdeles ikke futsalball).

De første turneringene i regi av IFS minnet lite om dagens futsal. Den gang var det 7’ermål henta fra fotballbanen utenfor hallen og store gule baller med «hår» og høy sprett. Men gleden over å vinne kamper med kameratgjengen sin var minst like stor som den er i dag. På grunn av stor interesse og etterhvert mange påmeldte lag, kunne man faktisk risikere å måtte spille midt på natta, da verken Nidaroshallen eller Fokushallen hadde mer enn én bane. Dette hadde også sin litt spesielle sjarm, da noen av lagene tok seg en tur ut på byen og dro rett inn i hallen etterpå for å spille kamp.

 

I 2003 ble det opprettet avdelinger i de største byene som ble kalt for Futsal Elite. Håndballmål og futsalballer ble en naturlig del av spillet. Nivået ble høyere og lag som Nidaros Futsal anført av Stian Reinertsen og Vegakameratene dominerte på parketten. Etter hvert kunne man også tippe på kampene våre via Nordicbet (Spilleautomater.com innførte odds på IFS Futsal igjen i årets Futsal-NM 2015, red. anm.). 2003 var også året da IFS arrangerte sitt første NM. Bergen var arrangørby og vi kjørte nedover den lange veien fra Trondheim i to biler som hadde sett sine beste dager. Fram kom vi til slutt, men edelt metall ble det ikke. Det var likevel stas å spille Norgesmesterskap for første gang. I 2006 flyttet jeg fra Trondheim og FK Schwikingfjord ble oppløst. Takk for fem fine år med kameratfotball, gamle lagkamerater.

I 2008 bodde jeg i Kristiansand da en kameratgjeng bestemte seg for å melde på lag til en IFS-turnering i Gimlehallen. Dette måtte jeg selvfølgelig bli med på og det gikk ikke lang tid før jeg ble lagleder igjen. The Cocksmen var navnet og dette skulle bli starten på en lang rekke med pokaler og gode opplevelser. Det var etterhvert «de fire store» – Laksekongan, FC Peja, Tobienborg og oss – som skulle knive om titlene de neste årene. Vi byttet jevnlig på å vinne turneringer og bli maratonmestere. Etter hvert kom det inn nye konkurrenter som ga oss hard mostand, blant annet N’kolokolo (spiller nå i Trondheim) og Snublepupp.

 

The Cocksmen fra IFS-bankett under NM 2010

The Cocksmen fra IFS-bankett under NM 2010

 

Året etter at Cocksmen ble etablert, skulle jeg faktisk spille to forskjellige NM i futsal. Det har seg nemlig sånn at jeg er helt døv på venstre øre og derfor har jeg spilt for Trondheim Døves Idrettslag som jeg ble kjent med mens jeg bodde i Trondheim. Så i Tønsberg 2009 ble jeg norgesmester for første gang. Det var gøy å se at futsal også er stort innenfor dette miljøet og det var mye der som minnet om IFS sine NM.

 

Grønvold fra døvemesterskapet 2009

Grønvold fra døvemesterskapet 2009

 

Mens årene gikk flyttet alle mine gode medspillere og kompiser til bl.a. Oslo, Stavanger og Harstad. Jeg har måttet

Kristiansandlaget KSI Mikrofutsal tok bronse i 2013 da de deltok i mikrofutsal-VM i Spania.

Kristiansandlaget KSI Mikrofutsal tok bronse i 2013 da de deltok i mikrofutsal-VM i Spania.

starte om igjen flere ganger med å bygge opp et godt og samspilt lag. Som kompis og strateg har jeg hentet inn tidligere spillere ved jevne mellomrom, både til Champions League, Microfutsal VM og flere NM. Det har heller ikke vært vanskelig å rekruttere nye talenter siden jeg innlemmet laget i Kristiansandstudentenes idrettslag og endret navnet til KSI Futsal. Spesielt med tanke på at vi har faste treninger rett ved universitetet i Agder, hvor alle studenter som vil spille futsal kan komme og prøve seg. De siste årene har vi faktisk stilt med to lag i noen turneringer og stallen er pr dags dato på over 20 mann.

 

 

Etter en såpass lang karriere som nærmer seg slutten, er det naturlig å trekke fram noen høydepunkter. De tre jeg har plukket ut er såpass forskjellige at de blir vanskelige å sammenligne, men jeg starter med Champions League i Tsjekkia 2012. Laksekongan hadde fått tildelt denne plassen, vel fortjent etter stor suksess og finalespill i NM. Da de måtte trekke seg fikk vi en gylden mulighet til å ta deres plass. Vi var til slutt bare 6 mann som kunne dra, men det stoppet oss ikke. Det ble en fantastisk lærerik og gøy opplevelse, selv om første kampen endte med stygge siffer og ydmykelse.

 

Les: Fra kameratfotball til europeisk futsal

 

Volga Saratov fra Russland var uten tvil det beste laget jeg noen gang har møtt og et så hurtig pasningspill hadde jeg aldri sett maken til.

Se video fra et annet mesterskap i regi Det Europeiske Futsalforbundet, Europacupen 2013, hvor Volga Saratov knuste franske Bastia Futsal 6-0 i finalen:
SAKEN FORTSETTER ETTER VIDEOENE.

1. omgang

2. omgang

 

I neste kamp i Champions League møtte vi Comforsa Ripoll fra Catalonia. Å gå inn i garderoben med 0-0 til pause mot et så bra lag i 20 effektive spilleminutter, var en stor opplevelse som ga frysninger nedover ryggen. Med bare én innbytter ble det etterhvert for tøft og vi tapte 5-3, men det var godt gjort å score 3 mål. Kanskje mitt eneste tap i karrieren som jeg faktisk er stolt av. Jeg trodde lenge jeg hadde scoret i selveste Champions League, men min lagkamerat Frank Stian Berge hadde visstnok sneket seg inn på bakre stolpe og forlenga skuddet mitt (som uansett hadde trillet inn) med ei utspekulert tå.

LES: Milan Semmler: – Vikingene fra KSI imponerte stort!

Saken fortsetter under galleriet.

 

 

I 2013 var det duket for VM i Microfutsal i Lloret de Mar, Spania. Vi visste lite om hva vi gikk til, men gjengen som reiste sammen var som skapt for å spille 3 mot 3 på små flater. Dette kombinert med en fantastisk lagmoral, både på og utenfor banen, brakte oss helt til semifinalen og delt bronse sammen med et lag fra Gambia. Laget som vant finalen, Germes, var overlegne og kapteinen deres, Andrei Grigorievskiy, må være den beste futsalspilleren jeg har sett på nært hold. Bronsen ble feiret med sprudlevann i hotellets boblebad. Nok en gøy opplevelse!

Gregorievskiy, tidligere kaptein på Russland og U21-trener.

Gregorievskiy (nr. 7 på Germes), tidligere kaptein på Russland og U21-trener.

 

 

Se finalen fra Mikrofutsalmesterskapet mellom GERMES (Russia) – TOMCHLAD LIPINO (Slovakia).
Saken fortsetter under videoene.

Grønvold intervjues i forbindelse med Mikrofutsal:

(Ønsker ditt lag å delta i åpent europeisk mesterskap i Mikrofutsal i 2016? Ta kontakt med IFS på email eller på direktemelding på Facebook Futsal Norway ).

Så, til slutt, NM i Oslo 2015.

Se bilder fra IFS Futsal-NM 2015 på Facebook

 

Etter å deltatt i hvert eneste NM siden IFS’s første i 2003, uten å ha kommet lengre enn til kvartfinalen fire ganger, var det virkelig på tide å hevde seg.

NM-mesteroversikt: 2003-2015

Egon Kristiansand: Egons Susanne Dybo overrekker Grønvold en verdisjekk på 2000 kr. i Egon-måltid og Mesterliga-sertifikat.

Egon Kristiansand: Egons Susanne Dybo overrekker Grønvold en verdisjekk på 2000 kr. i Egon-måltid og Mesterliga-sertifikat.

 

Kanskje var det ikke tilfeldig at det var akkurat dette året vi skulle lykkes. For denne gangen spilte vi for vår kreftsyke lagkamerat og kompis, Stig Sæther, som på dette tidspunkt nylig hadde fått diagnosen uhelbredelig kreft. Kanskje var det heller ikke tilfeldig at vi endelig vant en straffesparkkonkurranse i sluttspillet. For det er ofte små marginer i futsal når man spiller kamper på 14 minutter, og de marginene har vi ikke hatt med oss i NM før. Bortsett fra å la denne ene kampen gå så langt som til straffekonk, følte jeg at vi hadde god kontroll hele veien. Vi var bunnsolide bakover og hadde spillere som kunne gjøre ting på egenhånd framover. Men først og fremst fremstod vi som et samspilt lag med kamerater som jobbet hardt for hverandre.

Og jeg tror det er nettopp dette som gjør at kameratfotball-konseptet fra IFS har vært en viktig del av meg siden 2001 og fram til i dag.

Og kanskje er det derfor at øyeblikket da vi løftet opp pokalen sammen for vår kamerat Stig Sæther i Ekeberghallen, vil bli husket som det største.

 

KSI Futsal web

 

Faksimile fra Nye Troms

Faksimile fra Nye Troms

 

IFS ØNSKER MARIUS GRØNVOLD OG KSI FUTSAL LYKKE TIL VIDERE I NYÅRET, OG ØNSKER ALLE ET SPORTSLIG GODT NYTTÅR.

Kommende turneringer:

 

Relaterte saker:

Fædrelandsvennen: Lokalsporten KSI Futsal er norgesmester

Mikrofutsal: KSI Futsal tapte 6-2 mot slovakiske Tomchlad Lipino

Folkebladet.no: De kan bli verdensmestre fredag!

KSI Futsal vant åttendelsfinalen!

Sterk gruppeseier til KSI Futsal i Mikrofutsal-VM!

KSI Futsal deltar i historiens første VM i Mikrofutsal!

KSI Futsal møter klubb fra Russland og Honduras

Please follow and like us:
error
Annonse: